Innan du köper hund

Innan du köper hund finns det en ras saker du bör tänka på. Först och främst bör du läsa texten “det alla som ska skaffa hund bör veta“.

Är du redo?

Det är viktigt att du vet vad du ger dig in på, och att du har både ekonomiska förutsättningar och rätt inställning. Läs mer i vår artikel “är du redo att köpa hund?“.

Innan du köper hund. Alla valpar är söta, men det krävs mycket jobb för att uppfostra en valp.
Alla valpar är söta, men det krävs mycket jobb för att uppfostra en valp.

Innan du köper hund: välj hundras

Det är jätteviktigt, både för din och för hundens skull, att du väljer en ras som passar dig. Läs mer om vad du ska tänka på i vår artikel “välja hundras“. Behöver du veta lite mer om de olika rasgrupperna, kolla in vår sida “olika rasgrupper“.

Vilken hund är bäst för dig?

Det är inte helt lätt att avgöra vilken hund som är lämplig. Läs våra artiklar “valp eller vuxen hund“, samt “tik eller hane” om du behöver hjälp.

Hitta rätt uppfödare

Det kanske inte verkar som en stor grej, men att hitta en bra uppfödare är något av det viktigaste när det är dags att köpa hund. Uppfödaren måste vara seriös, ha en plan för att avla fram friska djur, och helst ska hen vara villig att ge er råd och stöttning under hela valpens liv. Läs mer om hur du hittar rätt uppfödare.

Checklista inför valpköp

Slutligen, nu kanske du vet att du är redo för hund, och har beslutat vilken ras som passar din familj. Du har beslutat dig för om du vill ha en valp eller vuxen hund, och om det ska vara en tik eller hane. Du har hittat en uppfödare som är seriös, har ett bra hälsoprogram och kan stötta er vidare. Grattis, du verkar ha koll på det mesta! Kolla in vår “checklista inför valpköp” om du vill ha en sista koll. Naturligtvis fungerar den även för vuxna hundar.