Att köpa en hund är något alldeles speciellt – man välkomnar en fluffig, gullig och alldeles underbart glad liten varelse in i sitt liv. Samtidigt medför det också en hel del ansvar. Här listar vi en rad saker du bör checka av innan du är redo att köpa hund.
Är du mentalt redo att köpa hund?
Det här är en mycket viktigt punkt, som många glömmer att tänka igenom ordentligt. Om det spöregnar och är iskallt ute, kommer du fortfarande orka stiga upp från soffan och gå ut med hunden? Om svaret är nej ska du nog vänta med att köpa hund.
Kommer du dessutom ha plats för hunden i ditt liv om 1,5, 5 och 15 år? En hund lever länge, och kommer behöva dig genom hela livet.

Vill alla i familjen ha hund?
Ännu en viktig punkt. Alla i familjen bör vara överens om att skaffa hund. Det är direkt olämpligt att köpa hund enbart till barnen, och förutsätta att de ska sköta om dem. Huvudansvaret för hunden måste alltid ligga på dig som är vuxen. Om någon i familjen inte vill ha hund, men tycker det är okej att ni köper en ändå, måste ni innan köpet ha diskuterat och beslutat vem som ska göra vad. Vill personen inte vara delaktig alls måste det vara okej. Förvänta dig inte att valpen ska charma hen med sina stora ögon – alla tycker helt enkelt inte om hundar.
Kommer hunden lämnas ensam?
En valp kan bara vara ensam väldigt korta stunder i taget, ni bör inte skaffa hund om ni inte kan vara hemma med den, eller lämna hos någon annan, under valptiden.
En vuxen hund får vara hemma max 6 timmar utan att rastas. Om ni jobbar eller studerar och är borta längre än 6 timmar måste ni se till att någon annan (t.ex. en dagmatte) tar ut hunden, eller att hunden får vara på hunddagis. Det fungerar också att ha en hundgård, där hunden kan gå ut och göra sina behov. Observera att det absolut inte är lämpligt att lämna en valp ensam i en hundgård hela dagen.
Det är olagligt att stänga in hunden i en bur under dagen, eller att låta hunden ligga i bilen medan man jobbar.
Har ni tid?
Det handlar inte bara om att hunden ska rastas med jämna mellanrum – hunden måste också få uppmärksamhet varje dag. Normalt brukar man räkna med att en hund måste få 2-4 timmars uppmärksamhet varje dag, i form av promenader, lek, träning, gos mm.

Har du råd?
Många tror att det dyraste med att skaffa hund är inköpet, men det stämmer nästan aldrig. Förutom själva hundens pris måste du också ha råd med:
- Hundmat – allra helst ett lite bättre märke, för att hunden ska må så bra som möjligt.
- Försäkring – minst någon hundralapp i månaden, men det kan snabbt bli dyrt. Beror ofta på hur mycket sjukdomar som brukar förekomma i rasen.
- Veterinärvård – hunden måste regelbundet vaccineras och avmaskas. Dessutom måste du ha råd att åka till veterinären om hunden blir sjuk eller skadad – ofta måste du betala en del även om du har försäkring.
- Hunddagis eller dagmatte – om du är borta hemifrån mer än 6 timmar i sträck.
- Tillbehör – t.ex. bajspåsar, bädd, halsband/sele och koppel, leksaker, bilbur mm.
Kan ni få hjälp?
Kan ni få hjälp, om ni behöver hjälp att träna hunden eller har frågor? Ofta kan uppfödaren hjälpa till, men det är bra att ha någon nära till hands. Har ni ingen i bekantskapskretsen kan det vara bra att kolla upp klubbar och instruktörer i er stad.
Kan någon vakta hunden?
Har ni någon i bekantskapskretsen som är hundvan, och kan vakta hunden? Det är givetvis inget måste, men det kan vara bra att tänka på. Annars bör ni ha råd att lämna hunden på pensionat ifall ni t.ex. ska resa eller åka bort och inte kan ta med hunden.
Är du villig att läsa på, och lära dig om hundar och hundträning?
Ingen kan veta allt, så om du ska skaffa hund är det viktigt att ni är villiga att lägga ner lite tid på att lära er om hundar och hur man tränar dem.
Kan ni prova på?
Vet ni hur det är att ha hund? Om inte, så kan det vara bra att prova på. Fråga om ni kan få vakta någon annans hund t.ex. när de reser bort. Ni kommer ganska snabbt upptäcka om en hund passar in i er familj eller inte.
Om ni har svarat ja på alla frågor ovan: Grattis, det verkar som att ni är redo att köpa hund! Läs gärna vår artikel om hur du väljer rätt hundras!