Det alla som ska skaffa hund bör veta

Att skaffa en hund innebär inte bara att du köper en ny kompis som nu kan ha roligt med – det medför också ett stort ansvar.

Du ansvarar för hundens välfärd

När du köper en hund köper du inte en leksak till dig själv eller dina barn. Samma stund som du tar in hunden i ditt hem accepterar du ansvar för en levande individ. Det är viktigt att respektera hundens behov – det finns lagar som reglerar hur djur ska skötas, men det är viktigt att förstå att dessa anger en miniminivå som du varje dag bör överträffa.

Människans bästa vän.
Människans bästa vän – kom ihåg att göra dig förtjänst av hundens tillgivenhet.

En hund behöver bli aktiverad

Det räcker inte med att gå korta kissrundor tre gånger om dagen – hundar är smarta djur, och de behöver jobba med hjärnan för att må bra. Man kan aktivera sin hund på många vis, bland annat genom trickträning, hundsporter, spår, lek med andra hundar och mycket annat.

En hund vill alltid väl

Din hund gör aldrig något för att jävlas med dig, eller för att den vill “ge dig fingret”. Antingen förstår den inte direktiven, eller så finns det en orsak till dåligt beteende (t.ex. stress, rädsla, sjukdom, smärta, understimulans). Anta aldrig att hunden vill vara dum – förstå istället att det finns en anledning till att den agerar som den gör. Försök alltid finna denna anledning, istället för att bli arg och skylla på hunden.

Det är din uppgift att få hunden att förstå

Hundar förstår inte vårt språk. Att kommandot “sitt” betyder att hunden ska sitta är inget som kommer medfött, det är något du måste lära din hund. Så är det med allt du vill att hunden ska eller inte ska göra – du måste visa den vad som är ett önskat respektive oönskat beteende.

En olydig eller “dum” hund är nästan alltid resultatet av en dålig tränare

Om det inte fungerar då? Om hunden bara gör fel hela tiden? Sorry kompis, men då beror det till 99% på den som håller i snöret… Du som ägare måste vara snäll, men konsekvent. Sätt upp tydliga regler och se till att de följs upp. Och du…? Om det känns som att ingenting fungerar och allt är jobbigt, så finns det hjälp att få. Alla kan inte vara födda som fulländade hundtränare. Gå en kurs, eller ta hjälp av en duktig tränare som kan komma hem och hjälpa er. Det är väl investerade hundralappar som kommer göra hundägandet roligare och enklare.

Kom ihåg…

Det är aldrig rätt att slå en hund. Din hund är ditt ansvar och det är upp till dig att behandla den med respekt, samt se till att hunden får en dräglig tillvaro. Innan du blir arg på hunden och beskyller den för att vara dum om den har gjort fel, fråga dig själv vad du skulle kunnat gjort annorlunda. En hund gör aldrig något för att jävlas.