Att hitta rätt uppfödare är precis lika viktigt som att välja rätt ras. Uppfödare inom samma ras kan skilja sig enormt mycket åt, beroende på vilka avelsmål de har. Vill du enbart ha en hund för utställning ska du kanske leta efter en uppfödare som själv ställer ut sina hundar med goda resultat. Vill du ha en soffpotatis kanske du inte ska vända dig till en uppfödare som enbart avlar på aktiva arbets- och tävlingshundar.
Viktigt med fokus på hälsa
Mer eller mindre alla raser har rasbundna sjukdomar, som är extra vanliga inom rasen. Vilka sjukdomar som vanligen förekommer stor nästan alltid på rasklubbarnas hemsida. Om du googlar rasens namn och rasklubb bör du snabbt hitta till rasklubbens hemsida. Där brukar det finnas information, ofta under rubriken “hälsa” eller “RAS” (rasanpassad avelsstrategi), om vilka sjukdomar som är vanligt förekommande.
Ta reda på vilka krav och rekommendationer som finns för rasen, och kontrollera att uppfödaren väljer att avla på hälsotestade och friska hundar. Det är aldrig pinsamt att fråga uppfödaren om hundarnas hälsa, tvärt om visar det att du är påläst och bryr dig om din framtida hund!
Fall inte för frestelsen att köpa en sjuk hund till ett reducerat pris, om du inte har rådgjort med veterinär innan köpet. Ofta blir sådana hundar dyrare i längden, då de ofta kräver operationer och/eller medicinering.

Psykiska hälsan minst lika viktig
Det är minst lika viktigt att hunden har bra temperament, som att den är frisk fysiskt. Det är viktigt att uppfödaren fokuserar på att avla fram hundar med bra temperament, och inte fokuserar för mycket på tävlingar och titlar. Det kan vara mycket jobbigt att äga en hund som är rädd eller aggressiv.
Annat att tänka på när du ska hitta rätt uppfödare
En uppfödare är en person som du troligtvis kommer ha kontakt med genom hela hundens liv. Många uppfödare stöttar gärna sina valpköpare genom att ge goda råd och hjälpa till med t.ex. träning. Ofta hålla också valpträffar eller kennelträffar, där alla som köpt valp blir inbjudna. Att du hittar rätt uppfödare är jätteviktigt – vänta hellre några månader och få helt rätt valp från helt rätt uppfödare.
Hälsa på uppfödaren
När du hittat en uppfödare som du tycker om, åk och hälsa på! Träffa hundarna och känn efter om det känns rätt. Ta gärna med en hundvan vän eller bekant, om möjlighet finns.
Vad du ska få med valpen
Om uppfödaren säljer renrasiga hundar ska valparna vara registrerade i SKK. Vissa oseriösa uppfödare hävdar att de säljer renrasiga, registrerade valpar. I själva verket har valparna bara varit registrerade i jordbruksverket (det ska alla hundar, även blandraser vara). Se alltså till att din valp är registrerad i SKK, och att du får en stamtavla.
Tänk på att valpen vid leverans också ska vara minst 8 veckor gammal, vaccinerad (du ska få ett vaccinationsintyg), avmaskad och besiktigad max en vecka innan leverans (du ska få ett besiktningsintyg). Du ska också få ett köpeavtal när du hämtar valpen.
När du äntligen har hittat rätt uppfödare kan det vara läge att kolla igenom vår checklista inför valpköp.