Köpa tik eller hane?

När du beslutat dig för att köpa hund kan det vara svårt att veta om du ska köp en tik eller hane.

Mindre skillnad än många tror

Personligen tycker jag att det är mindre skillnad på könen än många tror. Vissa är helt övertygade om att hanhundar är aggressiva bestar, medan andra anser att tikar är sura och svänger i humöret. Personligen har jag både hane och tik, och tycker inte att skillnaden är speciellt stor. Problem och aggressivitet kan komma oavsett kön, det viktiga är att man jobbar bort det ifall hunden har visat tendenser.

Uppfödare kan välja tik eller hane

Vissa uppfödare väljer valp åt sina valpköpare. Det beror på att uppfödaren känner valparna bäst, och vill placera ut valparna så att de ska få så bra förutsättningar som möjligt i sina nya familjer. Det finns alltså fall där uppfödaren bestämmer könet, även om man så klart kan ha önskemål. Vill man jättegärna ha ett specifikt kön, kanske för att man själv vill avla, bör man informera uppfödaren om detta så tidigt som möjligt.

Tik eller hane? Det är inte en helt lätt fråga.
Tik eller hane? Det är inte en helt lätt fråga.

Hormoner och humör

Det är självklart så att de olika könen skiljer sig åt. Tikar löper ca två gånger om året, vilket också kan medföra humörförändringar. Ibland blir tiken lite nedstämd och sur innan löp, och kan bli skendräktig efter löpet. Man måste naturligtvis hålla noggrann koll på tiken under löpet (speciellt under höglöpet), så att hon inte blir tjuvparad.

En hane kan vara mer jämn i temperamentet, men de är å andra sidan intresserade av löptikar året runt. Vissa hanar blir mycket påverkade så fort det finns en löptik i området.

Tävling

Vill man tävla ofta med sin hund kan könet så klart påverka – en tik kanske inte får eller bör tävlas under löp. Samtidigt kan en hane som påverkas mycket av löptikar bli störd på tävling året runt.

Nu vet du förhoppningsvis vilken ras du ska välja, om du ska köpa valp eller vuxen hund, samt om du vill ha en tik eller hane. Det kanske är dags att hitta en uppfödare?