Ska du köpa valp eller vuxen hund?

Ibland är det inte läge att köpa valp, och då kan det vara lättare att köpa en vuxen hund. Här skriver vi om vad du behöver veta och tänka på när du ska välja mellan valp eller vuxen hund.

Olika förutsättningar

Det är naturligtvis så att köp av valp eller vuxen hund skiljer sig åt. En valp behöver uppfostras och tränas i grundlydnad, medan en vuxen hund troligen kan detta. Samtidigt omplaceras vissa vuxna hundar som problemhundar – dessa är oftast inte lämpliga som första hund. Ofta är hundens problem befästa, och det kan behövas en erfaren hundtränare för att lösa problemen. Innan man köper en vuxen hund är det alltså viktigt att undersöka varför hunden ska omplaceras. Det är ett plus om du kan ta hunden på prov i en period, för att se om det fungerar.

En vuxen hund behöver också tid

Bara för att hunden är vuxen betyder det inte att du kan lämna den ensam första dagen. Även en vuxen hund behöver tid att knyta an till sin nya familj, och finna trygghet i det nya hemmet.

Valp eller vuxen hund? Ibland passar en vuxen hund bättre in i familjen än en valp.
Valp eller vuxen hund? Ibland passar en vuxen hund bättre in i familjen än en valp.

Det är inte omöjligt att knyta av till en vuxen hund på samma sätt som en valp

Det finns en relativt spridd myt om att du aldrig kan knyta an till en vuxen hund på samma sätt som om du köpt den som valp. Det stämmer inte alls; jag har själv en hund som jag köpte när hon var vuxen. Det är en helt underbar liten hund, och vi har om möjligt en närmare relation än jag har med de hundar jag haft sedan de var valpar. Det enda som grämer mig är att jag troligtvis inte kommer få riktigt lika många år med denna fantastiska hund som med mina andra.

Köp av valp eller vuxen hund från utlandet

Jag vill höja ett varningens finger när det gäller köp av omplaceringshund från utlandet. Det finns många historier om omplaceringshundar från utlandet som fört med sig smittsamma sjukdomar som drabbat både hundar och människor. Hur seriös omplaceringsorganisationen än verkar finns det historier om sjuka hundar som slutat i tragedi. Det finns gott om svenska hundar som behöver nytt hem, både renrasiga och blandraser.

Om du ändå vill importera en hund från utlandet, gör extremt grundlig research och hör med både veterinär och jordbruksverket vilka risker som finns och vilka tester som behöver göras.

Ta reda på fakta

Om du vill köpa en vuxen hund är det viktigt att du tar reda på varför hunden omplaceras. Tänk på att även en vuxen hund ska veterinärbesiktas (bekostas nästan alltid av säljaren) innan försäljning. Det är en stor fördel om du minst kan hälsa på hunden flera gånger, och helst ta den på prov en period. Se också till att få reda på:

  • Om hunden har några problem.
  • Om hunden är rumsren.
  • Om hunden tuggar på saker.
  • Om hunden är frisk.
  • Om hunden är hälsoundersökt för rastypiska sjukdomar.
  • Om hunden kan vara lös.
  • Om hunden har några rädslor (t.ex. fyrverkerier, barn).
  • Om hunden kan vara ensam.
  • Om hunden är skällig.

När du vet om du ska köpa en valp eller en vuxen hund, kan det vara läge att fundera över om du vill ha en tik eller hane.