Välja hundras

Det är inte helt lätt att välja ras – men en sak är säker: du bör absolut inte välja hundras efter dess utseende. Oavsett vilken hund du köper så kommer du tycka att just din hund är världens finaste.

Hur ska du tänka när du ska välja hundras?

Först och främst är det viktigt att förstå att olika raser har väldigt olika förutsättningar. Att säga att alla hundar i princip är likadana är som att säga att alla motorfordon i princip är likadana. Själv hävdar jag att det är stor skillnad på en sportbil och en traktor – de är framtagna för olika saker, och har därför helt olika egenskaper. Ska du ta dig snabbt från punkt A till punkt B på en landsväg är sportbilen ett himla mycket bättre val än traktorn. Ska du däremot plöja upp en åker kommer inte sportbilen vara till speciellt stor nytta. Det fungerar faktiskt på samma sätt med hundar – olika raser är framavlade för olika syften, och därför har de också olika egenskaper.

Alla valpar är söta, men det är aldrig smart att välja hundras efter dess utseende.
Alla valpar är söta, men det är aldrig smart att välja hundras efter dess utseende.

Blandras eller renras?

Det beror naturligtvis på vad du ska ha hunden till. En renrasig hund ska alltid vara registrerad i SKK (Svenska Kennelklubben). Om uppfödaren säger att hunden är renrasig men inte registrerad i SKK så räknas den som blandras och kommer aldrig kunna registreras som renrasig. Låt er ej heller luras av säljaren, om de säger att den är renrasig för att den är registrerad hos JBV (Jordbruksverket). Alla hundar ska vara registrerade här, även blandraser. Det betyder inte att de är renrasiga.

Det är lättare att förutspå vilka egenskaper en renrasig hund ska få, då raserna ofta har en rad egenskaper som är typiska. Vill man tävla och/eller ställa ut är det också fördelaktigt att skaffa en renrasig hund. En renrasig hund kan ställas ut officiellt och få officiella titlar i olika sporter. Dessutom kontrolleras SKK-ansluta uppfödare ganska hårt av SKK:s riktlinjer, vilket innebär att de ska uppfylla en rad krav. Notera dock att en uppfödare inte behöver vara seriös bara för att de är registrerade hos SKK – det finns dåliga exemplar i alla grupper!

Blandraser är inte friskare

Att blandraser ska vara friskare än renrasiga hundar är en myt. Det är visserligen sant att en blandras, från två väldigt olika raser som har olika rasbundna sjukdomar, kan bli friska i första ledet då de inte får samma sjukdomsgener från båda föräldrarna.  Däremot kan hunden bära på gener för sjukdomar från båda raserna. Det kan därför vara svårt att förutspå vilja sjukdomar en blandras kommer att få. Ofta finns det hälsoprogram som måste följas när man avlar på renrasiga hundar, som är till för att de sjukdomar som ofta förekommit i rasen ska försvinna.

Jag har skapat en liten frågelista nedan, som ni kan ta hjälp av. Använd den gärna som utgångspunkt när ni ska välja hundras.

Ska du välja hundras? Blir det en blandras eller renras?
Ska du välja hundras? Blir det en blandras eller renras?

Vad ska du basera ditt val på?

  • Storlek – vill ni ha en liten, mellanstor eller stor hund? Om t.ex. barnen ska hjälpa till att gå ut med hunden är det lämpligt att välja en mindre ras. Då orkar barnen hålla kvar i kopplet om hunden drar iväg.
  • Päls – vill ni ha en hund med kort eller lång päls? En hund med lång päls behöver borstas regelbundet. Ska ni ha en hund som fäller, eller en hund som inte fäller men som behöver bli klippt? I så fall, har ni möjlighet att själv klippa den, eller måste ni betala en hundfrisör för att göra det?
  • Ska hunden behöva lite eller mycket motion? De flesta hundar orkar med mycket fysisk aktivitet, men det kan ändå vara värt att ta hänsyn till. Vill du mest ha en sällskapshund kanske du inte ska köpa en bruksras som kräver en massa motion. Är du själv supersportig och springer flera mil varje dag och vill ha med hunden kanske du inte ska köpa en ras som har dåliga förutsättningar för denna typ av motion.
  • Lugn eller energisk? Vill ni hålla på med hundsporter och träning kan det vara roligt med en smart och energisk hund. Ska hunden bara följa med på promenader och ligga i soffan kan det vara bättre att skaffa en lite lugnare hund, som inte har ett enormt behov av aktivitet hela tiden.
  • Hälsa – det är enormt viktigt att vara påläst angående rasens hälsostatus. Det påverkar priset på hundens försäkring, och det är självklart att man vill ha en så frisk hund som möjligt. När du vet vilka sjukdomar som finns i rasen, se till att din uppfödare aktivt undviker individer med dessa sjukdomar. För att få mer information om en speciell ras, gå till SKK:s hemsida, leta fram din ras och besök rasklubbens hemsida. Där hittar du ingående information om rasen, dess temperament och eventuella hälsoprogram.

När listan är ifylld

När ni har fyllt i listan och vet vad ni letar efter kan ni titta på denna sida: olika rasgrupper. Där kan ni få hjälp att först hitta en rasgrupp som passar er. Därefter kan ni leta efter en passande ras inom gruppen.

Tänk på: Om du gör ett test online som visar vilken hundras som passar dig, behöver det inte nödvändigtvis vara rätt. Ofta är dessa test gjorda för att marknadsföra ett företag, eller som en kul grej. De behöver inte alls stämma överens med verkligheten.

Du ska inte välja hundras efter utseendet, eller att du har sett rasen i en film.
Du ska inte välja hundras efter utseendet, eller att du har sett rasen i en film.

Vad du INTE ska basera ditt val på:

  • Utseende – det är klart att ni ska tycka om hundens utseende, men det absolut viktigaste är att hunden har rätt egenskaper för att passa in i er familj.
  • Att hunden är billig. En hund som är billig i inköp behöver inte alls vara billig att ha – en hund där släktingarna har okänd hälsostatus kan i värsta fall kosta multum i veterinärräkningar.
  • Att du sett rasen i en film – hur trevlig hunden än verkar i filmen så är det inte alls säkert att det avspeglar verkligheten.
  • Att ni har träffat en hund av rasen som var trevlig. Det är klart att det är ett stort plus om ni träffat en trevlig individ, men en enda hund bör inte ligga till grund för ert hundval. För det första vet ni inte om hunden är typisk för rasen eller inte, och för det andra vet ni inte hur den hunden lever eller är uppfostrad.

Varför ska du inte köpa hund baserat på detta?

Mina hundar till exempel, två border collies, är extremt sociala, lydiga och lekfulla. De är dessutom supersöta med stora, bedjande ögon och hela arsenal av trick som de gärna visar upp i utbyte mot lite klappar. De älskar människor och vill gärna gosa och leka. De lyder glatt när någon säger “sitt”, “ligg” eller “hämta”. Jag har många gånger hört “Oj, precis en sådan ska jag ha!”, och jag har nästan lika många gånger övertalat personen att det är en superdålig idé.

En border collie är nämligen en extremt smart och energisk ras. Det betyder att det är fantastiska hundar om man sysslar med någon sport eller aktiverar dem mycket. Det betyder också att de är direkt olämpliga som enbart sällskapshundar. Denna typ av hund behöver stimulans – den behöver helt enkelt jobba med både kropp och knopp. Får de rätt förutsättningar blir de fantastiska hundar, men får de lite eller ingen stimulans kan de snabbt bli destruktiva små flistuggar som river upp halva soffan eller okynnesvallar allt från barn och bilar till skuggor.

Så vad lär vi oss av detta? Jo – don efter person. Var NOGA när du ska välja hundras, både för din egen och hundens skull. Ni ska hänga ihop i många år!

När du har valt en ras – åk på utställningar och hälsa på uppfödare

Åk ut på utställningar, titta på olika raser och se om det fortfarande känns bra.

Försök att knyta kontakt med en uppfödare, och be att få komma och hälsa på. Då kommer du få träffa fler individer av rasen du är intresserad av. Dessutom kan uppfödaren hjälpa er avgöra om det är rätt ras för er.