Om valpen matvägrar

Att en valp eller unghund matvägrar är väldigt vanligt – speciellt om det inte finns andra hundar i hushållet, och därmed inte finns någon konkurrens om maten. Läs här om vad du kan göra när valpen matvägrar.

Vad ska du göra om valpen matvägrar?

Det första man måste säkerställa är att hunden är frisk. Om valpen verkar håglös, trött, ha ont eller beter sig annorlunda är det viktigt att åka till veterinär, för att utesluta sjukdom eller skada. Om valpen verkar frisk och kry, kolla in vår lista nedan för att få hjälp med vad du kan göra om valpen matvägrar.

Vad du INTE ska göra

Innan vi tipsar om vad du kan göra, så vill vi berätta vad du ABSOLUT inte ska göra: byt inte foder, ge inte valpen godare “människomat”, och blanda inte ut valpens mat med något som gör att den ska smaka bättre. Det lär bara valpen att det lönar sig att vägra äta, eftersom att man då får godare mat! Ingen frisk hund svälter ihjäl om den har tillgång till mat – valpen kommer äta, till slut. Det är inte farligt för en frisk hund att fasta några timmar extra.

Ge inte godare mat när valpen matvägrar. Då lär den sig att matvägran leder till godare mat.
Ge inte godare mat när valpen matvägrar. Då lär den sig att matvägran leder till godare mat.

Vad du kan göra när valpen matvägrar

  • Ge inte hunden fri tillgång på foder.
    När det är matdags, ropa på valpen och ställ fram skålen med mat. Locka eller truga inte, utan ignorera valpen och låt den få en stund på sig att äta. Om valpen inte rört maten efter några minuter, ta bort skålen. Erbjud ingen annan mat. Låt valpen få en ny chans någon timme senare. Hunden lär sig ganska snabbt att maten försvinner om man inte äter upp den.
  • Gör inte en grej av att hunden inte äter.
    Om hunden är omringad av personer som lockar, tjatar och stirrar är det inte konstigt att valpen fokuserar på annat. Låt hunden få matro när den ska äta, gör inte måltiderna till en grej.
  • Ge inte valpen munsbitar av er egen mat.
    Låt inte valpen få smaka när ni själva äter, det kommer inte öka viljan att äta den egna maten.
  • Om ni kan, ta hjälp av en annan hund.
    Ibland hjälper det bara att en annan hund är i närheten. Naturligtvis ska den andra hunden inte få jaga bort valpen eller bråka med valpen om maten. Många gånger räcker det bara att valpen ser en annan hund för att bli lite orolig för konkurrens, och börja smaska i sig maten.

Tänk på…

Det tål att upprepas: en frisk hund svälter inte ihjäl när den har tillgång till mat. Följer du instruktionerna ovan kommer valpen troligtvis lära sig ganska fort att man får äta det som bjuds. Vid minsta tveksamhet angående valpens hälsa ska man dock alltid kontakta veterinär.

Vill du ha tips om hur du väljer rätt hundmat, läs vår artikel om att välja rätt hundmat.